Topzon.ro Politica de Confidențialitate
a
Stiri

Stiri Topzon.ro

in aceasta sectiune incercam sa va tinem la curent cu cele mai importante stiri despre agricultura din romania si nu numai.

Agricultura ecologica in Europa

Viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică, care urmează să fie adoptat la începutul anului 2021, va fi un important instrument însoțitor al viitoarei creșteri a sectorului. Strategiile Comisiei pentru agricultură și biodiversitate includ obiectivul ca, până în 2030, 25 % din suprafața terenurilor agricole să fie exploatate în regim ecologic.

Politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijină sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piața internă și în țările terțe. În cadrul politicii de promovare, Comisia intenționează să aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane EURO pentru anul 2021. Acest buget va cofinanța acțiunile de promovare și campaniile de informare privind sectorul ecologic al UE, sensibilizând publicul cu privire la calitățile acestuia și urmărind stimularea cererii.

Pe lângă aceste instrumente esențiale, actuală și viitoarea politică agricolă comună (PAC) vor continua să sprijine dezvoltarea agriculturii ecologice în UE. De exemplu, măsurile din cadrul programelor de dezvoltare rurală oferă sprijin fermierilor care doresc să se convertească la agricultura ecologică și să mențină acest tip de agricultură.

Context

Alimentele din agricultură ecologică se produc cu ajutorul unor substanțe și procese naturale, rezultând o metodă agricolă cu impact limitat asupra mediului. Astfel se încurajează utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, îmbunătățirea ciclurilor biologice din cadrul sistemului agricol, menținerea biodiversității, menținerea echilibrelor ecologice regionale, menținerea și creșterea fertilității solului, precum și utilizarea responsabilă și gestionarea corespunzătoare a apei. În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat al bunăstării animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

La 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la fermă la consumator” și strategia pentru biodiversitate. În conformitate cu Pactul verde european, acestea propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.

Obiectivele agriculturii ecologice

Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. Prin urmare, ea are un impact limitat asupra mediului, pentru că încurajează:

Utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale;

Păstrarea biodiversității;

Conservarea echilibrelor ecologice regionale;

Creșterea fertilității solului;

Menținerea calității apei.

În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și le impun fermierilor să răspundă nevoilor lor comportamentale specifice.

Reglementările Uniunii Europene privind agricultura ecologică urmăresc să ofere o structură clară pentru producția de produse ecologice pe întreg teritoriul UE. Ele au fost elaborate pentru a răspunde cererii consumatorilor de produse ecologice în care să poată avea încredere și, în același timp, pentru a asigura o piață echitabilă pentru producători, distribuitori și comercianți.

Sursa:1

Sursa: 2

 

Sigla UE pentru produse ecologice stiri

EU organic logo
Topzon favicon

Dacă nu găsiți ceea ce aveți nevoie, completați formularul nostru de contact topzon sau nu ezitați să ne contactați prin telefon sau e-mail și vă vom contacta cât mai curând posibil