Scurta istorie a Agriculturii

In decursul urmatorilor 8.500 de ani, agricultura a evoluat intr-un ritm relativ lent. Trecand printr-un proces de invatare constant, fermierii de pe toata Terra au crescut plante din ce in ce mai hranitoare si recolte mai bogate.

Mare parte a existentei rasei umane a fost marcata de societatea bazata pe vanat si culegerea plantelor din salbaticie. Apoi, s-a produs una dintre schimbarile cele mai importante – acum circa 10.000 de ani, rasa umana a inceput sa domesticeasca plante si animale pentru a face sursele de hrana mai accesibile si mai usor de controlat.

Procesul agricol s-a dezvoltat odata cu evolutia umana, redefiniind structura existentiala a omului.

Originile agriculturii

Este absolut imposibil sa ne dam seama cu exactitate cand omul a plantat prima samanta – ceea ce stim este ca undeva in jurul anului 8.500 I.E.N., locuitorii orientului mijlociu din zona Egypt-Israel, au inceput sa planteze grane in loc de a culege din salbaticie.

In jurul anului 7.000 I.E.N., acestia au inceput sa domesticeasca animale: oi, porci si capre. La o mie de ani distanta acestia au reusit de asemenea sa domesticieasca si bovine.

Inainte de dezvoltarea agriculturii omul era nomad, calatorind constant in cautare de animale salbatice si grane. Odata cu dezvoltarea agriculturii ca o sursa de hrana predictibila si centralizata, oamenii au fost motivati sa se aseze si sa devina sedentari – asa au inceput sa ia nastere orasele.

In acest fel, agricultura incepuse nu numai sa schimbe felul in care omul se hranea, dar si sa dea startul civilizatiei umane.

Dezvoltarea treptata

In decursul urmatorilor 8.500 de ani, agricultura a evoluat intr-un ritm relativ lent. Trecand printr-un proces de invatare constant, fermierii de pe toata Terra au crescut plante din ce in ce mai hranitoare si recolte mai bogate.

In mod firesc au observat ca nu toate plantele din aceiasi specie sunt la fel. Unele cresteau mai mari, altele mai bine sau erau mai usor de incorporat in meniul zilnic. Asadar, au inceput sa pastreze semintele celor mai bune plante si sa le includa in recolta anului ce avea sa vina.

Timp de sute de generatii, acest lucru a condus la transformarea plantelor salbatice in grane si legume mai mari si mai gustoase, cele pe care astazi le cunoastem.

In timpul Epocii Bronzului si a Fierului, uneltele din piatra si lemn au fost inlocuite de cele din metal, fiind mult mai puternice si eficiente.

Revolutia Agricola si Industrializarea

Boom-ul in agricultura s-a produs in secolele 18 – 19, atunci cand inovatii majore au dat un nou suflu praticilor agricole. Design-ul plugului a fost imbunatatit, iar englezul Jethro Tull a inventat primul burghiu pentru plantat, dispozitiv ce permite plantarea semintelor intr-o maniera eficienta, in randuri drepte. Asadar, fermierii puteau sa planteze si sa recolteze intr-un timp mult mai scurt.

Secolul 20 a venit si el cu inovatiile lui – masinile pe benzina aveau sa inlocuiasca echipamentul traditional tractat de cabaline sau bovine. Acest lucru, combinat cu evolutia eficientei ingrasamintelor si a pesticidelor dupa cele doua razboaie mondiale, au permis productivitatii agricole sa faca un nou salt.

Cu noile tehnologii, fermierii au putut sa administreze mai mult teren agricol, iar, in timp, acest lucru a dus la dezvoltarea unor ferme mai mari si totodata la diminuarea personalului in sectorul agricol, nemaifiind nevoie de o forta de munca numeroasa.

Dimensiunea agricola a crescut exponential cu cresterea populatiei. Intre anii 1900 si 2012, populatia globului a crescut de la 1.6 miliarde la 7 miliarde, iar nevoia de a hrani o populatie in continua crestere s-a facut simtita. In 1700 doar 7% din suprafata Pamantului era folosita pentru agricultura – astazi, procentul a ajuns la mai mult de 40%.

Este evident ca agricultura in vremurile noastre este in fata unui nou salt evolutiv – odata cu dezvoltarea tehnologiei inteligentei artificiale, noua paradigma ne sta in fata – automatizarea completa a agriculturii si crearea de terenuri artificiale pentru recolte.

  • Share