NASA iti arata cum se creste o gradina in spatiu

"Cea mai mare complicatie pe care am avut-o pana acum este cat de bine a crescut cultura de Mizuna," a spus Dufour. "Tulpinile lungi si in forma se sulita tind sa se prinda in aparatele de oxigenat in timp ce echipajul deschide si inchide camera de crestere pentru a uda plantele."

Am auzit cu totii cate ceva despre Statia Spatiala Internationala (ISS) si despre inovatiile tehnologice si cercetarile de ultima ora ce se desfasoara la bordul ei. Printre multele proiecte ce se desfasoara in statia spatiala, astronautii au dezvoltat si un modul de “gradinarit” in spatiu.

Advanced Plant Habitat sau “Habitat Inteligent pentru Plante” este o camera de crestere pentru plante ce utilizeza tehnologie de ultima generatie pentru a facilita dezvoltarea plantelor intr-un mediu din afara atmosferei terestre.

Trebuie sa acceptati politica de cookie-uri pentru a vizualiza video-ul.

Echipa de cercetatori de pe Statia Spatiala au dat startul experimentului si au reusit sa creasca pana in momentul de fata sase culturi pana la maturitate deplina. Este o premiera absoluta, tinand cont de faptul ca trei varietati de plante cresc simultan in interiorul camerei de crestere.

Si ce plante au crescut? Astronautul cercetator Joe Acaba a crescut in gradina spatiala mustar Mizuna, salata verde si salata rosie si chiar au facut si o salata cu dressing trimis direct de la centrul spatial Kennedy.

“E chiar o cultura impresionanta. Joe a facut treaba buna!” a spus managerul proiectului Nicole Dufour. “Ca si continuare a proiectului nostru demo, Veg-03, am vrut sa incercam ceva un pic mai diferit de data asta. Speram ca diversitatea vizuala a plantelor va fi mult mai pe placul echipajului, la fel ca si varietatea de gusturi oferita de diferitele feluri de verdeturi.”

In timpul recoltarii, Acaba a taiat cultura la jumatate, lasand restul sa creasca in continuare pentru urmatoarea recolta. Aceasta tehnica permite echipajului sa aiba acces la alimente proaspete pentru o perioada de timp mai indelungata.

Desi pare ca ar fi usor, cresterea celor trei tipuri de culturi in acelasi timp s-a prezentat cu diverse provocari.

“Cea mai mare complicatie pe care am avut-o pana acum este cat de bine a crescut cultura de Mizuna,” a spus Dufour. “Tulpinile lungi si in forma se sulita tind sa se prinda in aparatele de oxigenat in timp ce echipajul deschide si inchide camera de crestere pentru a uda plantele.”

Tehnologia revolutionara va permite pe viitor cresterea de culturi intregi in afara Terrei si va prezenta un boom tehnologic si de dezvoltare la momentul respectiv.

Sursa: NASA

  • Share