Fonduri Europene pentru agricultori in 2018 – Cum le accesam?

Anul 2018 nu este cu nimic diferit pentru fermierii doritori de crestere - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va pune la dispozitia fermierilor Romani suma de un miliard de euro

Ca orice fermier cu dorinta de a-si vedea recolta prosperand, necesitatea de a investi in operatiunea sa este una cat se poate de fireasca. Sursa pe care mai toti fermierii doresc sa o acceseze, raman in continuare Fondurile Europene, tinand cont de conditiile avantajoase oferite de aceste programe U.E.

Anul 2018 nu este cu nimic diferit pentru fermierii doritori de crestere – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va pune la dispozitia fermierilor Romani suma de un miliard de euro. Aceste fonduri vor putea fi accesate in cadrul unor masuri deja existente dar si al unora masuri ce urmeaza sa fie implementate. Modalitatea de finantare ramane aceeasi ca si in anii precedenti – femierii vor fi nevoiti sa conceapa un proiect de finantare pentru a deveni eligibili in cadrul masurii pentru care solicita sprijinul banesc. Pentru 2018, Ministerul Agriculturii anunta lansarea de noi masuri, multe fiind solicitate cu insistenta de catre fermieri – masuri de compensare a riscurilor in agricultura si masuri de bunastare a animalelor vor fi puse la dispozitia fermierilor pentru acest an. Dedesubt, prezentam cele mai accesibile masuri pentru care fermierii Romani pot incasa subventii in 2018.

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1)

Acest sprijin prevede o finantare de maximum 50.000 Euro, oferita oricarei exploatatii agricole care are in fruntea ei un fermier cu varsta de pana la 40 de ani.

Scopul submasurii 6.1 este de a incuraja populatia tanara sa se specializeze intr-un sector agricol, sa creasca gradul de competitivitate si sa aduca un suflu nou sectoarelor agricole. Banii pot fi folositi atat pentru investitii in zootehnie cat si pentru horticultura.

Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3)

Femierii ce detin exploatatii agricole de dimensiuni mici sunt eligibili pentru a accesa Fonduri Europene prin Submasura 6.3. In cadrul acestei submasuri, fermierii pot primi un sprijin financiar de pana la 15.000 Euro, suma fiind complet nerambursabila.

Investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1)

Prin submasura 4.1, fermierii ce detin ferme de mici dimensiuni pot incasa pana la 100.000 Euro, iar aceia ce vor investi in lanturi alimentare integrate sunt eligibili pentru sume ce pot atinge chiar si 2.000.000 euro.

Fondurile astfel obtinute, pot fi folosite pentru dotarea exploatatiilor cu utilaje agricole, achizitionarea de orice fel de mijloace tehnologice de top, pentru a-si diversifica productia sau pentru comercializarea directa in cadrul unor lanturi alimentare integrate.

Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol (submasura 9.1)

In cazul fermierilor ce doresc sa isi centralizete operatiunile agricole, organizandu-se in grupuri de producatori, acestia pot fi eligibili pentru a incasa un sprijin banesc de maximum 100.000 de Euro pe an, acordat pe parcursul a cinci ani consecutivi, in cadrul submasurii 9.1.

Scopul acestei submasuri este de a incuraja crearea de grupuri de producatori, de a-i sustine in noul format si a le dezvolta indicele de competitivitate si pentru a-si dezvolta propiul lant alimentar. Fondurile pot fi folosite pentru a dezvolta culturi de camp, in horticultura sau in cresterea animalelor.

Noile masuri propuse pentru 2018

Desi Ministerul Agriculturii nu a furnizat inca informatii clare privind sumele puse la dispozitie pentru noile masuri, acesta a anuntat lansarea a cel putin doua noi masuri, urmand ca pe parcursul anului sa mai fie adaugate cateva.

Masura 17.2 – Fonduri Mutuale, prevede ca fermierii pot fi despagubiti pentru orice pierdere economica cauzata de cazuri de forta majora: fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor si plantelor, infestare cu daunatori sau accidente de mediu.

Masura 2.1.5 – Plati privind bunastarea animalelor, prevede ca fermierii pot incasa fonduri pentru tranzitia catre agricultura ecologica, pentru a asimila practici agricole ecologice si pentru a asigura animalelor standarde superioare de habitare si dezvoltare.

Toate ca toate, un singur lucru ramane cert – Agricultura are nevoie de sprijin, iar fermierii la randul lor de un suflu si suport neconditionat din partea statului pentru a-si desfasura activitatea cu maxim de eficienta. Asadar, dragi agricultori, spor la obtinut fonduri!

  • Share